StoempFestijn kleurt Catalaans

Zoals u ondertussen al wel weet, deze zondag, 29 oktober 2017, is het het jaarlijks Vlaams etentje, StoempFestijn. Er is een kleine maar belangrijke wijziging. Door voorziene, maar toch enigszins onverwachte omstandigheden zijn wij genoodzaakt om u mede te delen dat ondanks de hoog gespannen verwachtingen we toch een aartsmoeilijke en fel bediscuteerde beslissing hebben genomen. Ongetwijfeld zal u ons steekvlampolitiek en waan van de dag verwijten sturen. Het laten varen van lokale ambitie ten faveure van buitenlandse aangelegenheden opmerkingen, zullen ons deel zijn. Met pijn in ons Vlaams hart, wijzigen we het thema van dit StoempFestijn, maar met grootse bewondering en met enige afgunst kijken we wat verder dan onze navel en kadert het StoempFestijn dit jaar in teken van de historische stappen die gezet zijn naar een nieuwe onafhankelijke staat Catalonië.

Onze gastspreker, in kader van de onafhankelijkheidsverklaring van het parlement van Catalonië, is Hilde Roosens. Hilde, opgegroeid in Brussel, studeerde rechten en na 10 jaar gewerkt te hebben als advocaat, verhuisde ze naar Catalonië. Daar werd ze begeesterd door de vastberadenheid van de Catalanen i.v.m. hun onafhankelijkheidsstreven. Hierdoor is Hilde gesterkt in haar overtuiging dat een onafhankelijk Vlaanderen noodzakelijk en vooral haalbaar is. Bij haar terugkeer uit het buitenland zet ze zich nog meer in voor de Vlaamse Beweging: Ondervoorzitter Vlaamse Volksbeweging, voorzitster Vlaams Komitee Brussel engagement in VVB Brussel Vlaams Huis, Marnixring Brussel-Hoofdstad.  De tafelrede zal over Catalonië gaan, maar de link met Vlaanderen zal nooit veraf zijn.

Naast onze gastspreker zal u ook van gedachte kunnen wisselen met andere Catalonië kenners, zowel bij enkele medewerkers als bij verwachtte tafelgenoten. Om de gesprekken te stimuleren voorzien we Ter IJse van gepaste Vlaams-Catalaanse inkleding. Het weer buiten: een typisch Vlaamse, druilerige herfstdag, maar binnen een aangename Catalaanse warmte. Als aperitief voorzien we Catalaanse schuimwijn en Vlaams Rodenbach Caractère Rouge. Het menu blijft de traditionele Stoemp met Sossissen of Vlaamse Karbonade met een bier van hier (of andere dorstlesser). En dessert en koffie om af te sluiten.

Tot zondag,
vzw Grondstroom

Autodeterminació Flamenca – independència Catalana
Vlaamse zelfbeschikking – Catalaanse onafhankelijkheid